IZDELAVA PROTOKOLARNIH IZDELKOV V SODELOVANJU Z OBČINO NOVO MESTO V LETU 2022

IZDELAVA PROTOKARNIH IZDELKOV V LETU 2022

Občina Novo mesto se je tudi v letu 2022 odločila za projekt izdelava protokolarnih izdelkov  Polone Zajc. Za ta projekt so naročili tri izdelke in sicer je v izbor prišla skledica s konjičkoma, povzetima z novomeške situle, antična keramična posoda Na mnoga leta, povzeta po stekleni čaši z grškim napisom, najdeni na arheološkem najdišču v Novem mestu in svečnik s figuraliko novomeške situle, predstavljen že v okviru projekta Novo mesto- mesto Situl.

HALŠTATSKA SKLEDICA KOT SKLEDICA S KONJIČKOMA

Skledica s konjičkoma je nastala po predlogi halštatske skledice, ki so jo imenovali gubanka, zaradi bunkic na površini. Je ena od najdb z groba na Kapiteljski njivi v Novem mestu. Dodana sta ji konjička na vsaki strani, povzeta z novomeške situle. Tako oblikovana v delavnici Polone Zajc, v sklopu oblikovanja gline pottery art, je primerna za projekt izdelava protokolarnih izdelkov. 

 Skledica s konjičkoma je narejena na lončarskem vretenu iz črne kamenine in glazirana s sivo mat glazuro, ki ji daje starinski videz. Dodana konjička služita kot okras in hkrati kot ročaja za boljši oprijem.

Halštatska skledica je povsem uporabna posoda, predvsem pa predstavlja  zgodovinsko obdobje in vsebuje simbole ideje Novo mesto- mesto Situl. Kot tudi vsi protokolarni izdelki Polone Zajc v tem projektu.

ANTIČNA KERAMIČNA POSODA, PO VZORU ČAŠE NA MNOGA LETA

Čaša Na mnoga leta je eden od izdelkov projekta izdelava protokolarnih izdelkov za leto 2022. Njen relief in oblika sta povzeti s steklene čaše, najdene na Bršljinu, arheološkem najdišču v Novem mestu.

Izdelana je iz črne kamenine, glazirana z umazano belo mat glazuro. Relief na čaši vsebuje grški napis Na mnoga leta z dekorjem, dodana pa je besedna fraza v prevodu, Na mnoga leta. Čaša  tako  izgleda kot antična keramična posoda.

Grška čaša je uporabna posoda in predstavlja duh časa v katerem je nastala. Z oblikovanjem izdelkov iz gline Polone Zajc pottery art je po steklenem originalu nastala antična keramična posoda.

VEČ
OBJAV

sl_SISlovenian