Glinen kozarec situla 4037

25,00

6 na zalogi

Opis

Glinen kozarec situla

Glinen kozarec situla je izdelek pottery art oblikovanje gline Polone Zajc. Kozarec je oblečen v plašč vaške situle in tako spominja in ohranja čudovito figuraliko, kot vaška situla. Narejen je ročno, iz črne kamenine in popolnoma uporaben za strežbo pijače. Tako se približa tudi prvotni uporabi situle. Kozarec je žgan pri 1220°C, ko se glina spremeni v kamenino. Na površinah, kjer prihaja v stik z živili je glaziran z zato primerno glazuro (LOT 17). Višina je 9,5 cm, premer je 9 cm.

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc ima v svoji zbirki spominek Glinen kozarec situla. Kozarec je bil nagrajen z zlatim priznanjem za naj kulinarični spominek 2021 v Sloveniji. Iz njih so stregli vodo visokim gostom na Brdu, ob predsedovanju Slovenije EU v letu 2021. Spominki v zbirki predstavljajo posamezne znamenitosti iz različnih koncev Slovenije. Situle, kot pivske posode iz železne dobe so najdbe iz različnih koncev Slovenije. Posebno vaška situla s svojo čudovito figuraliko je odličen predmet poustvarjanja in razvijanja novih izdelkov, ki predstavljajo našo deželo.

Vaška situla

Vaška situla je bila narejena v obdobju halštata, to je najverjetneje v 5. stol. pr. n. št. Izkopali so jo na Vačah pri Litiji v začetku leta 1882.  Situle so bile posode narejene iz bronaste pločevine, s pritrjenim ročajem in okrašene z reliefnimi podobami in ornamenti. V upodobitvah je opazen vpliv etruščanske umetnosti. Uporabljali so jih pri obrednih slavjih in iz njih stregli pijačo. Situla iz Vač pri Litji ima posebno mesto po kakovosti izdelave in odlične ohranjenosti. Glinen kozarec situla je oblečen v plašč Vaške situle in tako ohranja spomin na njeno figuraliko, ki pa jo poudarjajo tudi različne barve glazur. Prvotni uporabi pa se približa tudi s svojo uporabnostjo, saj je popolnoma uporaben za strežbo katere koli pijače. Predvsem pa je  izdelan kot spominek vaška situla, saj predstavlja zgodovinski predmet, ki je v različnih oblikah najden na različnih koncih Slovenije in tako odlično predstavlja našo kulturno dediščino.

Dodatne informacije

Teža 1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Glinen kozarec situla 4037”

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

sl_SISlovenian