Kozarec s plaščem situle iz Vač

KOZAREC S PLAŠČEM SITULE IZ VAČ

Kozarec s plaščem situle iz Vač je nastal kot izziv. Izziv ali se da narediti mavčni model iz enega kosa z reliefom. Pa da se ta relief ne zbriše v fazi, ko je glina še mehka in izdelek ločimo od modela. Ja, to je čisto tehničen izziv, ki je pognal celoten proces dela.

Plašč situle iz Vač ima čudovito figuraliko, ki je več kot primerna za ta projekt. Torej najprej je bilo potrebno vrezati vse detajle v mavec, da sem dobila odtis plašča. Ta odtis sem nanesla na vrten glinast kozarec. Prototip sem potem zalila z mavcem in dobila model, primeren za vlivanje tekoče gline. Po sušenju modela je nastal prvi glinen kozarec situla. Črna kamenina in različne barve glazur je bila izbira materiala za ta izdelek. To je najkakovostnejša izbira, zato je tudi izdelek vrhunske kvalitete. 

Izkazalo se je, da je glinen kozarec situla postal kulinarični spominek osrednje Slovenije in da so ti izdelki sodelovali kot kozarci situle ob predsedovanju EU.

KULINARIČNI SPOMINEK OSREDNJE SLOVENIJE

Glinen kozarec situla je bil narejen v času, ko je Turistična zveza razpisala natečaj za Kulinarični spominek osrednje Slovenije. Prijavila sem se na natečaj. Izdelek so uvrstili v kategorijo kuhinjskih pripomočkov. Kozarec s plaščem situle iz Vač sem opremila z elegantno črno škatlo in mu dodala certifikat z kratkim tekstom, ki vsebuje opis in namen izdelka. No in kozarec situla je dobil zlato priznanje na tem natečaju. 

KOZARCI SITULE OB PREDSEDOVANJU EU

Kozarci situle pa niso prejeli samo zlato priznanje za kulinarični spominek osrednje Slovenije. Izdelki bi po svoji kvaliteti lahko postali protokolarni izdelki.  Zato sem jih ponudila za sodelovanje pri partnerstvu  pri predsedovanju EU, ki je potekalo v prvi polovici leta 2021. Z organizatorji dogodkov v povezavi s predsedovanjem sem se dogovorila, da naredim 100 kosov kozarcev in 5 kosov vrčev za vodo. V njih so na Brdu pri Kranju stregli vodo in druge pijače ob različnih dogodkih v zvezi s predsedovanjem Slovenije v EU. Tako so kozarci situle ob predsedovanju EU postali protokolarni izdelki.

POTTERY ART OBLIKOVANJE GLINE POLONE ZAJC

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc ima v svoji zbirki keramičnih izdelkov in izdelkov iz kamenine veliko različnih predmetov. Prav vsi so narejeni izključno ročno v različnih tehnikah oblikovanja gline. Večinoma so sami unikati, pomeni, da so neponovljivi, narejeni samo enkrat. So pa tudi izdelki, ki so narejeni v serijah, ki pa količinsko niso velike. Večinoma so to izdelki po naročilu, za različna podjetja in individualne stranke, v tem primeru pa gre za protokolarne izdelke. Tudi taki izdelki so narejeni po naročilu, ali pa so za protokol izbrani, kot so pričujoči kozarci situle.

 

 

 


 

VEČ
OBJAV

sl_SISlovenian