Labirinti

Labirinti so oblike, ki izvirajo iz neolitika. So povsod okoli nas, bili so v preteklosti in so tudi v sedanjosti. Najdemo jih v starodavnih kulturah po celem svetu. Prisotni so v vseh religijah in duhovnih tradicijah.
Labirinti so oblike z enim vhodom, eno stezo in enim središčem. V njih se ne moremo izgubiti, za razliko od blodnjaka. Njihova uporaba spada v kategorijo tehnik za povečanje energije in inteligentnost Zato jih lahko poimenujemo tudi vzorci moči. Imeti moč ne pomeni le imeti dostop do velike količine energije, temveč dostopati tudi do velike količine inteligentnosti. Izraz moč predpostavlja tudi obstoj modrosti. Ko združimo vse te elemente, energijo, inteligentnost in modrost, so to resnični vzorci moči, ki je ni mogoče zlorabiti. Pri tem ne gre za odnos z drugimi ljudmi, temveč za zmožnost ustvarjanja, za življenje in delovanje v svetu in času.
Labirinti torej lahko pospešijo napredek v našem življenju in ga s tem izboljšajo. Ob uporabi je pomembna oblika labirinta, tako lahko njihovo moč skoraj otipamo, očarajo nas, so skrivnostni. Težko zanikamo njihov vpliv na človekovo zavest, ob prisotnosti v okolju pa ima labirint izjemno pozitiven vpliv na celotno okolico, saj ustvarja ravnovesje v prostoru, kjer se nahaja in v telesu samega planeta Zemlja.

Oblika labirinta

Oblika labirinta je lahko ekspresivna ali receptivna, gre za isti labirint v zrcalni obliki. Izraz ekspresivni pomeni gibanje po stezah levo od vhoda. To pa pomeni gibanje energije od osebe, ki uporablja labirint, proti okolici. Izraz receptivni pa pomeni gibanje po stezah desno od vhoda. Gibanje energije se pri tem dogaja navznoter, proti osebi, ki uporablja labirint. Ekspresivno gibanje spodbudi novo dejavnost, ustvarjanje in izražanje, receptivno gibanje pa označuje sprejemanje, vzdrževanje, kontinuiteto, zaščito in ohranjanje.
Smer labirinta je smer, v katero gledamo, ko stojimo pred vhodom v labirint. Kljub obračanju v različne smeri že pri vhodu, je prava smer tista, ki z zamišljeno črto povezuje vhod in središče.

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc

Labirinti, ki jih najdete na teh straneh so upodobljeni na keramičnih izdelkih pottary art oblikovanje gline Polone Zajc. Oblikovani so kot skodelice, obeski ali slike na steni v okolici. Po njihovih stezah se lahko kadarkoli sprehodite do tihega središča in iz njega prinesete mir in moč za delovanje. Tako lahko sami občutite njihovo čarobnost in skrivnostnost, z njo pa lahko obogatite tudi vašo okolico. Labirintov je devet naravnih oblik, od tega jih ima sedem še svojo zrcalno obliko, tako da je v zbirki lahko od devet pa do šestnajst različnih izdelkov z labirinti. Seveda pa je na voljo tudi vsak posamezen, unikaten izdelek pottery art oblikovanje gline Polone Zajc z labirintom. Teksti z opisi labirintov so povzeti po knjigi Labirinti in njihove skrivnosti, ki jo je napisal Adrian P. Kezele.

 

sl_SISlovenian