Kamniška Veronika na obesku

20,00

5 na zalogi

Opis

Kamniška Veronika na obesku

Kamniška Veronika na obesku je izdelek pottery art oblikovanje gline Polone Zajc. To je ročno izdelan obesek s podobo Veronike. Obesek je narejen iz črne ali sive kamenine in je reliefni odtis. Glaziran je v različnih odtenkih glazur, ki še poudarjajo reliefno podobo Veronike, pol kače in pol ženske, ki poustvarja mit o kamniški Veroniki. Obesek visi na povoščeni črni vrvici, ki ima sponko za zapenjanje. Premer je 4cm.

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc

Spominki iz gline so del izdelkov pottery art oblikovanje gline Polone Zajc. S svojimi podobami in liki, ki so upodobljeni na njih, spominjajo na zgodbe in podobe iz preteklosti iz različnih koncev Slovenije. Narejeni so ročno iz več vrst glin, v različnih tehnikah oblikovanja. Spominki so lahko vrteni na lončarskem vretenu, kot odtisi podob v glini ali kot posode, vlite v mavčne modele in podobno. Njihovo zgodbo poudarja in spremlja tudi bogata paleta  barvnih glazur.

Veronikin obesek

Veronikin obesek upodablja mit o kamniški Veroniki. Mit pripoveduje, da je nad Kamnikom živela grofična Veronika. Prošnjo duhovnikov, da bi darovala denar za cerkev je zavrnila. Pri tem se je zaklela, da se raje spremeni v kačo. Kletev se je izpolnila. Veronika, pol ženska, pol kača še vedno leži pod Malim gradom nad Kamnikom in čaka na rešitelja.

Lik Veronike, pol ženske, pol kače je reliefno upoboljen na ročno izdelanem obesku iz kamenine. Telo, obdano z lasmi in kačji rep. Vse skupaj pa zaokroža  kronica na vrhu obeska, ki nakazuje, da je bila Veronika grofična. Detajle še poudarja prelivajoča se bleščeča glazura, ki se razliva v vsak delček reliefa. Obeski so izdelani v različnih barvnih odtenkih. Nosi jih črna vrvica, ki se zapenja s sponko. Tako je vsak Veronikin obesek poseben unikat, spominek, ki je hkrati lep kos nakita in obuja kamniško legendo.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Kamniška Veronika na obesku”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenian