Lončena flaška Povodni mož in Urška

30,00

15 na zalogi

Opis

Lončena flaška Povodni mož in Urška

Lončena flaška Povodni mož in Urška je izdelek pottery art oblikovanje gline Polone Zajc. To je lončenka plešočega para, ki upodablja mit povodnega moža iz Ljubljanice, ki ga je upesnil France Prešeren. Narejena je ročno, iz tekoče črne kamenine, vlite v mavčni model. Notranjost je glazirana z glazuro, ki je primerna za uporabo v gospodinjstvu. Zunanjost pa je glazirana v različnih odtenkih, ki ponazarjajo zeleno barvo Ljubljanice v katero sta Urška in Povodni mož zaplesala. Lončenka je žgana pri temperaturi 1220°C. Visoka je 14,5 cm, volumen je cca 150 ml.

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc ima v svoji zbirki izdelkov iz gline tudi kategorijo spominki iz gline. S svojimi podobami in liki, ki so prikazani na njih, spominjajo na zgodbe in podobe iz preteklosti iz različnih koncev Slovenije. Narejeni so ročno iz različnih vrst glin in v različnih tehnikah oblikovanja. Lahko so vrteni na lončarskem vretenu, so kot odtisi podob v glini ali kot posode, s tekočo glino vlite v mavčne modele, ki jim dajejo obliko. Tako je nastala tudi lončenka Povodni mož in Urška. Mavčni model, ki daje obliko flaški je narejen iz ročno izdelanega kipca v delavnici pottery art.

Lončenka Povodni mož in Urška

Lončenka Povodni mož in Urška je podoba plešočega para, ki se je na ljubljanskem nedeljskem plesu za vedno odvrtel v rečico Ljubljanico, ki teče skozi glavno mesto Slovenije. Mit povodnega moža, ki je zapeljal lepo in prevzetno Ljubljančanko Urško je upesnil največji slovenski pesnik France Prešeren v pesmi Povodni mož. Tako je delček bogate slovenske kulture predstavljen v obliki ročno izdelane lončene flaške Povodni mož in Urška. Upodobljena sta vsak na svoji strani, pa vendar tesno skupaj, kot sta plesala in plesala vse hitreje in nazadnje odplesala v valove Ljubljanice. In tako postala mit Ljubljane.

Dodatne informacije

Teža 1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Lončena flaška Povodni mož in Urška”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SISlovenian