Stopnišče

Stopnišče v hiši je narejeno iz lesa. Vdelano je v ozek prostor v veži. Vodi od glavnega dnevnega prostora v pritličju, do spalnice in delovnih sob v prvem nadstropju.

Pod je po celotnem prostoru obložen z vinilom, tako da izbira materiala za stopnice ni bila pretežka. Vinil gre tudi na stopnice. A res?

Kako bi izgledalo, če bi bili sprednji deli stopnic obloženi s keramičnim mozaikom? Nekje se je namreč nabralo nekaj ročno izdelanih ploščic, ki nekako niso prišle na mesto, kamor so bile namenjene. Se da iz tega narediti nekaj drugega? Da se, če vzameš kladivo v roke, jih malo razbiješ, pobrusiš in zložiš na zidarsko mrežo, ki je že odrezana v velikosti sprednjih delov stopnic.

Leseno osnovo stopnišča sem potem namazala z emulzijo, ki naredi površino hrapavo, da se lepilo za ploščica prime na podlago. Mozaike, sestavljene na mrežo sem drugega za drugim nalepila na sprednje dele stopnic. Po lepljenju sem prostore med ploščicami zapolnila z temno sivo fugirno maso. Tako so bili sprednji deli končani. Na pohodni del sem položila po meri odrezan vinil in ga skupaj z profili, ki pokrivajo robove zalepila na podlago.

 Obdelati je bilo potrebno še stranske stene, ki so tudi lesene. Na predhodno nanešeno emulzijo se je fasadno lepilo lepo prijelo. Sledila je obdelava z  izravnalno maso za stene in beljenje. Vse stike med stenami in površino stopnic sem napolnila z tesnilno maso, v prostore med sprednjo stranjo in pohodno površino pa sem nanesla silikonsko maso, da ohranja prožnost med površinami.

Tako, stopnišče je oblečeno v zanimiv mozaik ročno izdelanih ploščic, stene so obdelane, spodnja stran pa ohranja leseno podlago.

VEČ
OBJAV

sl_SISlovenian