Zlato priznanje in EU predsedovanje

Začelo se je z idejo, ali lahko naredim mavčni model iz enega kosa z reliefom, ki se ne bi poškodoval pri fazi, ko oblikovan izdelek vzamem iz modela. Pri tem sem imela v mislih, da bi izpopolnila skodelico z reliefom novomeške situle, ki sem jo izdelovala kot protokolarno darilo za Mestno občino Novo Mesto. Potem pa je prišla ideja, da bi raje poizkusila z reliefom Vaške situle, da bo nastalo nekaj novega. Iz skodelice je nastal kozarec. Postopek sem začela pri vrezovanju reliefa plašča situle v mavec. To je osnova oblikovanja kozarca. Vrezan plašč sem odtisnila v glino in z njim oblekla na vreteno narejeno obliko kozarca. Dodelala sem podrobnosti in dobila prototip kozarčka. Iz njega sem izdelala mavčni model za vlivanje tekoče gline. Odtis kozarčka sem uporabila za izdelavo več modelov, ki so potrebni za bolj množično izdelavo. Modeli so se sušili na toplem približno 14 dni, da so bili pripravljeni za uporabo. V modele sem vlivala črno glino, ki se lahko žge pri 1220°C in tako nastane kamenina, ki je neprimerno bolj kvalitetna kot keramika. Vlita glina gre ven iz modela po parih urah, tako nastane kozarček. Nadaljnji postopek je sušenje, prvo žganje, glaziranje in drugo žganje. Notranjost kozarca je glazirana z glazuro primerno za stik z živili. Zunanjost je glazirana z efektnimi glazurami za kamenino. Lahko je izdelan v več odtenkih. Celoten izdelek sem naredila sama v moji delavnici v Mengšu.

Vir: Center za zunanjo ureditev, hiša idej in povezovanj (https://www.facebook.com/czu.hisaidejinpovezovanj/)

Kozarček je shranjen v elegantni črni škatlici iz kartona. Priložen je tudi certifikat, ki s kratkim besedilom zaokroža celotno zgodbo. S to zgodbo sem sodelovala na natečaju Turistične zveze Slovenije za kulinarični spominek v kategoriji kuhinjskih pripomočkov in zanjo prejela zlato priznanje.

Vir: https://turisticna-zveza.si/novica/izbrali-najboljse-kulinaricne-spominke-v-osrednji-sloveniji-and-ljubljani


Kozarčke z vrči, ki imajo figuraliko vaške situle odtisnjeno na roču, pa bodo uporabljali visoki gostje na Brdu, ob predsedovanju EU.

Vir: https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/popkultura/kaj-bo-slovenija-podarjala-drzavnikom-faksimile-zdravljice-pametno-steklenico-in-gumbe-s-panterjem/585024

VEČ
OBJAV

sl_SISlovenian