SODELOVANJE NA RAZSTAVI ART EXPO 2019

Na mejlu zasledim razpis za Art expo. Kaj je to. Kakšna razstava ali sejem. Zdi se mi zanimivo. Pobrskam in najdem podatke. Je že drugič organiziran dogodek v Sloveniji. Na njem naj bi sodelovalo veliko umetnikov, iz več držav, različnih zvrsti izražanja. Potekal bo v septembru 2019, sedaj smo še v pomladi, časa je še dovolj.

Super, obetavno. Ampak, kaj bi tam predstavila. Ideje že krožijo po glavi. Seveda keramika, nekaj nenavadnega. Oblikovati ambient s kosi keramike. Tudi takimi, ki po navadi niso iz takega materiala. Posode že, kaj pa mogoče stol in miza, pa ogledalo in slika. Predstava v glavi postaja vse bolj živa. Stol iz lesa, na njem pa odeja iz keramičnih ploščic. To bi bilo izvedljivo, nekakšen mozaik na sedalu stola. Pa zraven še mizica, s stekleno površino, na njej sledi pitja kave ali čaja iz lepih skodelic, pa še kakšna skleda ali krožnik. Zraven pručka s namizno lučko. Na steni pa ogledalo in okno, skozi katerega se vidi ven, na pokrajino. Babičina soba, ja ambient.

Kosov je kar veliko, zato se lotim dela. Seveda se prej prijavim na razpis, opravim pogovore in druge formalnosti in si zagotovim mesto na razstavi. Stol rabi leseno podlago. Dogovorim se z mizarjem, da mi naredi stol iz lesa, ki zdrži tudi vremenske posebnosti. Skratka, stal bo lahko tudi zunaj, pa ga ne bo tako hitro pobralo. Lahko bo služil kot klop na vrtu ali verandi. Medtem, ko čakam na stol, se lotim drugih kosov.

Spodnji del mizice zvrtim na vretenu iz rdeče gline in jo prevlečem z belo tekočo glino. Ko je ta še mehka, vrišem črke, da dobim vzorec. Posušim in žgem. Dodam okroglo steklo. Mizica je gotova.

Izdelam ogledalo. Razvaljam sivo kamenino in v njo vtisnem mamin kvačkan prt. Dobim zanimiv reljef, ki ga na robovih poudarim z glazuro. Ko je odžgana, nanj nalepim po meri odrezano ogledalo.

Odločim se, da bodo posodice, ki bodo na mizi nekaj posebnega. Izberem črno kamenino. Ta material se razlikuje od gline po tem, da za svojo trdnost potrebuje višje temperature žganja. Je pa potem toliko bolj kvaliteten. Izberem tudi čudovito turkizno glazuro in se odločim, da bom detajle v mojem značilnem vzorcu, pozlatila. Posodje zvrtim na vretenu in jih obdelam. Postopek zahteva tri žganja, biskvitno, pri 980°C, žganje glazure pri 1220°C in žganje zlata pri 800°C. Rezultat je čudovit, skodelici s krožničkom, skleda, krožnik, posodice za mleko in sladkor, vse je uspelo.

Dodam ekstravagantno namizno lučko, narejeno iz črne gline. Perforirana krogla, spodaj podstavek, v katerega je skrita električna napeljava. Stala bo nekje zraven, na preprosti pručki, ki mi jo dela mizar, skupaj s stolom in okvirjem za okno.

No potem pridejo kosi iz lesa. V razdelke, kjer se vidi skozi okno naredim keramične ploščice, na katerih je izoblikovana pokrajina. Kot da se vidi ven iz babičine sobe. Okvir iz lesa obdelam v retro stilu.

Sedaj pa še najpomembnejši kos, stol. Osnova iz lesa je super narejena, masivna. Na sedalo pritrdim izolirni material, na katerega bom lahko pritrdila ploščice. Na tako podlago začnem nanašati razvaljano glino, režem jo na kvadratke, ob straneh oblikujem gubice, skratka, površina daje vtis odejice. Na straneh dodajam obrobo, narejeno z odtiski iz prej narejenega mavčnega modela po kvačkani predlogi. Odejica bo obkvačkana, kot so to delale naše babice. Vse mora biti preveliko, ker se glina med sušenjem in žganjem krči. Nepravilnosti lovim s fugami. Vsako ploščico označim, kot tudi spotoma naredim in označim na načrtu. Podlago razpraskam in naključno narišem različne vzorce. Nekatere pustim gladke. Ploščice žgem in pobarvam čim bolj pisano,kot da je vsaka iz drugega blaga. Tako obdelane sestavim po načrtu, prilepim na podlago s lepilom za ploščice in zapolnim razdelke med njimi s fugirno maso. Tako je nastala odejica na sedalu stola.

Tako, september je že tu, kose keramike prepeljemo na razstavišče. Na dveh stenah in v prostoru med njimi nastaja ambient Babičina soba. Kupim še tepih, ki poveže vsebino. Otvoritev je tu, postavitev pritegne obiskovalce. Zadovoljna, mogoče še kdaj.

VEČ
OBJAV

sl_SISlovenian