COOPERATION WITH THE MUNICIPALITY OF NOVO MESTO - MANUFACTURE OF PROTOCOL PRODUCTS

COOPERATION WITH THE MUNICIPALITY OF NOVO MESTO - MANUFACTURE OF PROTOCOL PRODUCTS

Vsa izdelava protokolarnih izdelkov Polone Zajc v lončevini, predstavljenih v tem sklopu, je potekala po idejnem projektu  slikarke in kiparke Jožice Škof. Prvi projekt se imenuje Novo mesto- mesto Situl. V tem projektu ima glavno vlogo skodelica- situla. V drugem projektu sta bili izdelani lončenka, na kateri je upodobljena  Julija Primic, muza Franceta Prešerna in lončenka na kateri je upodobljen pisatelj Janez Trdina. Slogan tretjega projekta je Leto jantarja v Novem mestu.

IZDELAVA PROTOKOLARNIH IZDELKOV: NOVO MESTO - MESTO SITUL

Projekt v katerem igra glavno vlogo figuralika novomeške situle se naslanja na slogan občine Novo mesto- mesto Situl. Skodelica  situla je nastala z idejo poustvariti čudovit arheološki predmet, namenjen za projekt izdelava protokolarnih izdelekov. 

Situla je kovinsko vedro, nastalo v času starejše železne dobe v halštatskem obdobju. Arheologi so več primerkov našli tudi na področju Novega mesta, od tega kar 9 primerkov z značilno vkovano figuraliko novomeške situle. Prav zaradi teh čudovitih arheoloških najb se Novo mesto imenuje Novo mesto – mesto Situl. In poustvarjanje figuralike novomeških situl je glavna ideja za projekt izdelava protokolarnih izdelkov.

Skodelica-situla s figuraliko novomeške situle predstavlja sodoben, uporaben predmet, ki s svojim patinastim videzom spominja na stara vedra za vodo – situle. S tem tudi predstavlja slogan občine Novo mesto- mesto Situl.

Skodelica- situla je nastajala v okviru pottery art oblikovanja v delavnici Zajc Polone v Mengšu. Osnovna ideja je bila, da se konjičke in ostale simbole, ki predstavljajo figuraliko novomeške situle, prenese na skodelico. Oblika roča je oblikovana tako, da naj bi spominjal na roč iz zavite žice v obliki račje glave na originalu. Skodelica situla je popršena s kombinacijo dveh glazur, ki ji dajo  patinast videz, hkrati pa bi poudarijo figuraliko novomeške situle. Po žganju na visoki temperaturi je nastala čudovita skodelica s  figuraliko novomeške situle.

 V sklopu projekta izdelava protokolarnih izdelkov  na temo Novo mesto-mesto Situl,s  sta nastala še dva vzorčka keramičnih posod. In sicer: 

  • Skodelica in krožniček  in svečnik  (za projekt izdelava protokolarnih izdelkov  je bila izbrana skodelica-situla).
izdelava protokolarnih izdelkovSKODELICA: NOVO MESTO - MESTO
protokolarni izdelki v letu 2022, skledica s konjičkoma, keramična čaša Na mnoga leta,svečnik s figuraliko novomeške situle, pottery art oblikovanje gline Polone Zajc
izdelava protokolarnih izdelkov SKODELICA IN KROŽNIK: NOVO MESTO - MESTO SITUL

foto: Peter Žunič Fabjančič, arhiv MONM

foto: Špela Černigoj

foto: Špela Černigoj

IZDELAVA PROTOKOLARNIH IZDELKOV: LONČENKA, NA KATERIH JE UPODOBLJENA MUZA FRANCETA PREŠERNA, JULIJA PRIMIC

Izdelava protokolarnih izdelkov Polone Zajc se je v naslednjem letu nanašala na temo muza Franceta Prešerna,  Julija Primic. Posvetil ji je eno najznamenitejših pesnitev Sonetni venec (1834). Pozneje se je z možem preselila v Novo mesto, kjer je z družino preživela eno tretjino svojega življenja in je tam tudi pokopana. Lončenka Julija Primic je poimenovana Julijine kapljice.

V okviru oblikovanja potteray art v glini je Polona Zajc izdelala  še skodelico za kavo, poimenovano skodelica Julija, kjer je glavni lik zopet muza Franceta Prešerna, Julija Primic. 

Obe, tako lončenka kot skodelica, sta izdelani iz bele gline. Lončenka je stilizirana podoba ženske silhuete, na vrhu ima obliko, povzeto po Langusovem najznamenitejšem portretu s značilnim modrim šalom

Na skodelici je stiliziran Langusov portret z modrim šalom, na katerem je upodobljena Julija Primic, muza Franceta Prešerna. Zlata glazura s kombinacijo nežno modre barve je daje svečan pridih.

 

 

izdekava protokolarnih izdelkov Lončenka JulijaPrimic
izdelava protokolarnih izdelkov skodelica Julija Primic

foto: Peter Žunič Fabjančič, arhiv MONM

foto: Peter Žunič Fabjančič, arhiv MONM

IZDELAVA PROTOKOLARNIH IZDELKOV: LONČENKA, S KATERO JE PREDSTAVLJEN PISATELJ JANEZ TRDINA

V okviru projekta izdelava protokolarnih izdelkov je izpod rok oblikovanja pottery art  Polone Zajc, nastala lončenka, na kateri je predstavljen pisatelj  Janez Trdina.

Pisatelj Janez Trdina je po upokojitvi živel v Novem mestu. Prehodil je Dolenjsko in Belo krajino in pri tem beležil življenje, delo, verovanje in navade tamkajšnjih ljudi. Tako so nastala njegova številna literarna dela. Od tod ideja za poimenovanje lončenke, Trdinova dobra misel, ki ponazarja delo in življenje slovenskega pisatelja.

Lončenka Janez Trdina je narejena iz temno rjave gline in ponazarja  obliko moške figure. Pisatelj Janez Trdina je upodobljen na trebuhu lončenke, kot stiliziran profilni portret. 

izdelava protokolarnih izdelkov Lončenka Janeza Trdine

foto: Peter Žunič Fabjančič, arhiv MONM

IZDELAVA PROTOKOLARNIH IZDELKOV: MESTNA OBČINA NOVO MESTO JE LETO 2017 POIMENOVALA LETO JANTARJA V NOVEM MESTU

Jantarna jagoda je eden od številnih arheoloških najdb na področju Novega mesta. Od tod tudi ideja za projekt Leto jantarja v Novem mestu.

Jantar je okamenela smola iglavcev. Največja in najpomembnejša nahajališča leže na območju Baltika. Del jantarne poti, ki je povezovala obale Baltika s Sredozemskim morjem, je v prazgodovini potekal tudi preko Dolenjske, do Novega mesta in naprej proti jugu, ki je v tem času predstavljalo enega od evropskih centrov in knežji sedež, se je ohranila množica jantarnih izdelkov, med njimi je najpomembnejša jantarna jagoda, ki je bila povod za nastanek projekta Leto jantarja v Novem mestu.

Idejni projekt Leto jantarja v Novem mestu je temeljil na obliki in barvi , ki jo predstavlja jantarna jagoda, ki je bila najdena na arheoloških najdiščih v Novem mestu in je značilne prelivajoče se rumeno-rdeče-rjave barve z vrezanim vzorcem. Jantarna jagoda se je pojavljala kot nakit iz jantarja, pa tudi stekla in železa.

Na tematiko Leto jantarja v Novem mestu je bilo izdelanih več vzorcev lončenih posodic, na katerih je upodobljena jantarna jagoda. 

V okviru projekta Leto jantarja v Novem mestu, je posode, narejene izpod rok Polone Zajc v stilu oblikovanja gline pottery art, odkupil Dolenjski muzej in jih ima v svojem prodajnem programu spominkov, pa tudi kot idejna zasnova za izdelovanje protokolarnih izdelkov.

 

izdelava protokolarnih izdelkov jantarna jagoda v glini

foto: domači arhiv

MORE
BLOG POSTS

en_GBEnglish