IZDELAVA PROTOKOLARNIH IZDELKOV V SODELOVANJU Z OBČINO NOVO MESTO V LETU 2022

PROTOKOLARNI IZDELKI V LETU 2022

Občina Novo mesto se je tudi v letu 2022 odločila za projekt izdelava protokolarnih izdelkov s sodelovanjem pottery art oblikovanje gline Polone Zajc. Izbrani protokolarni izdelki v letu 2022 so bili  skledica s konjičkoma, povzetima z novomeške situle, keramična čaša Na mnoga leta, povzeta po najdbi steklena čaša z grškim napisom, najdeni na arheološkem najdišču v Novem mestu in svečnik s figuraliko novomeške situle. Svečnik-krožnik je bil predstavljen že v okviru projekta Novo mesto- mesto Situl.

SKLEDICA S KONJIČKOMA

Skledica s konjičkoma je nastala po predlogi halštatska skledica, ki so jo imenovali gubanka, zaradi bunkic na površini. Je ena od najdb z groba na Kapiteljski njivi v Novem mestu. Dodana sta ji konjička, simbol, povzet z novomeške situle. 

 Skledica s konjičkoma je narejena na lončarskem vretenu iz črne kamenine in glazirana s sivo mat glazuro, ki ji daje starinski videz. Dodana konjička služita kot okras in hkrati kot ročaja za boljši oprijem.  

Halštatska skledica je povsem uporabna posoda za strežbo hrane, predvsem pa predstavlja  zgodovinsko obdobje in vsebuje simbole ideje Novo mesto- mesto Situl. Kot tudi vsi protokolarni izdelki  v tem projektu.

KERAMIČNA ČAŠA NA MNOGA LETA

Keramična čaša Na mnoga leta je eden od izdelkov projekta izdelava protokolarnih izdelkov za leto 2022. Njen relief in oblika sta povzeti s steklene čaše, najdene na Bršljinu, arheološkem najdišču v Novem mestu. To je čaša z grškim napisom.

Izdelana je iz črne kamenine, glazirana z umazano belo mat glazuro. Relief na čaši vsebuje grški napis Na mnoga leta z dekorjem, dodana pa je besedna fraza v prevodu Na mnoga leta. 

 Čaša z grškim napisom je popolnoma uporabna  posoda za pitje vode in seveda drugih pijač. Tako da ima predvsem uporabno vrednost in ni namenjena samo dekorju na polici. 

SVEČNIK S FIGURALIKO NOVOMEŠKE SITULE

Svečnik s figuraliko novomeške situle je v bistvu svečnik-krožnik. V sredini je površina namenjena okrogli sveči, proti robu pa so razporejeni pasovi s simboli s plašča novomeške situle. 

Svečnik-krožnik je narejen na lončarskem vretenu, na površini pa je odtisnjen relief s plašča situle z vsemi detajli. Glaziran je v nežno zeleni, patinasti glazuri, ki spominja na originalne situle, detajli pa izstopajo v črni barvi , ki je tudi barva gline.

Svečnik s figuraliko novomeške situle je uporaben izdelek. S svojo podobo oživlja vso lepoto izdelkov, ki so nastajali v času situl.  

 

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc

Pottery art oblikovanje gline Polone Zajc je tako tudi v letu 2022 sodeloval z občino Novo mesto pri oblikovanju protokolarnih izdelkov. Vsi nastali izdelki so visoko kakovostni, narejeni iz kvalitetne gline in glazur. Narejeni so izključno ročno, večinoma na lončarskem vretenu.  Protokolarni izdelki pottery art oblikovanje gline Polone Zajc vedno vsebujejo zgodbo. Večinoma so narejeni po arheoloških predlogah najdb na področju Novega mesta ali po povzeti po kakšni drugi ideji ali osebnosti. Zato tako z zgodbami, oblikami, barvami in namenom obeležujejo čas in prostor v katerem so nastali.   

MORE
BLOG POSTS

en_GBEnglish